Slažem se
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se". Želite li saznati više o kolačićima kliknite ovdje.

ZAŠTITA POTROŠAČA


Na razini Europske unije postoji politika zaštite potrošača koja predstavlja skup različitih mjera i aktivnosti usmjerenih na jačanje uloge i zaštite prava potrošača. U postupku implementacije smjernica EU iz područja zaštite potrošača Hrvatska je donijela Zakon o zaštiti potrošača kojim je i jedinicama lokalne samouprave dana obaveza da na svom području poduzimaju mjere i aktivnosti iz tog područja. Osim toga, Hrvatski sabor je donio i Nacionalni program zaštite potrošača u čijoj provedbi su dužne sudjelovati i jedinice lokalne samouprave. 

Prema članku 25. Zakona o zaštiti potrošača ("Narodne novine" broj 41/14) tijelo javne vlasti koje uređuje pružanje javnih usluga potrošačima dužno je osnovati savjetodavno tijelo u čijem sastavu mora biti i predstavnik udruge za zaštitu potrošača te donositi odluke nakon mišljenja savjetodavnog tijela. Temeljem ove odredbe Općinsko vijeće Općiine Žakanje osnovalo je  Povjerenstvo za zaštitu potrošača javnih usluga Općine Žakanje koje prije donošenja odluka Općine Žakanje vezanih uz pružanje javnih usluga daje svoje mišljenje i preporuke načelniku i Općinskom vijeću. Javne usluge u smislu ovog Zakona, a koje pruža Općina Žakanje su: distribucija toplinske energije, javna vodoopskrba i javna odvodnja, obavljanje dimnjačarskih poslova i prikupljanje miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada      

O problematici zaštite potrošača građani se mogu informirati na stranicama Ministarstva gospodarstva, poveznica:
http://potrosac.mingo.hr/hr/potrosac/

Savjetodavnu pomoć vezano uz zaštitu potrošača građani mogu dobiti putem jedinstvenog broja telefona Ministarstva gospodarstva: 072 414-414, postavljanjem pitanja putem Centralnog Informacijskog Sustava za Zaštitu Potrošača (CIZP) dostupnog putem web stranice Ministarstva gospodarstva (prethodna poveznica) ili dolaskom u neki od regionalnih centara za savjetovanje potrošača od kojih su Karlovcu najbliži u  Dugoj Resi i Zagrebu. U Karlovačkoj županiji su registrirane dvije udruge:
„KORANA“ – udruga za zaštitu potrošača grada Karlovca
„POTROŠAČICA“ – društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske, Kneza Branimira 15, Karlovac


Fotogalerija: