Slažem se
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se". Želite li saznati više o kolačićima kliknite ovdje.

Kulturno-povijesni spomenici

U prošlosti, područjem današnje općine Žakanje bili su razasuti brojni dvorci i kurije u vlasništvu najznačajnijih hrvatskih velikaških obitelji Zrinskih i Frankopana, odnosno njihovih vazala. Danas nam, nažalost, o tom nekadašnjem arhitekstonskom i kulturnom bogatstvu svjedoče samo rijetki ostaci, a za mnoge, nekada slavne građevine, jedina su svjedočanstva tek pisani fragmenti razbacani po različitim arhivima i povijesnim dokumentima.


Imanje Bubnjarci spominje se još u VX stoljeću, ali nema podataka kada je izgrađen istoimeni dvor. Jedan od posljednjih vlasnika tog dvorca bio je Filip Šufflay, vješt i iskusan veleposjednik, u svoje vrijeme najznačajniji u Hrvatskoj. Danas nam se nisu od tog dvorca sačuvali niti ostaci.


Stari grad JurovoDvorac Jurovo prema pisanim dokumentima možemo također prepoznati kao arhitektonski biser svog vremena okružen prekrasnim perivojem. Dvorac je bio u vlasništvu Zrinskih, Benića, te baruna Vranyczanija.


Na brijegu iznad Žakanja nalazio se dvorac Šimunec, u XVII stoljeću nazivan Šimunvrh, što ga je 1651. godine Petar Zrinski darivao Gašparu Colariću, da bi zatim kroz stoljeća prelazio iz ruku mnogih velikaških obitelji, zaključno s obitelji Vuk. Postojali su još dvorci, kurije u Zaluki, Kohanjcu i Obrhu, gdje je rođen Juraj Križanić, značajan hrvatski jezikoslovac XVII stoljeća.