Slažem se
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se". Želite li saznati više o kolačićima kliknite ovdje.

Prirodne znamenitosti

Današnja geomorfološka slika prostora općine Žakanje oblikovala se prije 65-75 milijuna godina u razdoblju mezozoika i krede. Na ovom, većim dijelom vapnenačkom području, javljaju se krške osobine: uvale, ponikve, vrtače, spilje i ponornice. Između Žakanja i Breznika nalazi se neistraženi spiljski lokalitet Grabrak, te jednako tako u samom brdu Lipnik Metlička jama.


Najznačajnija prirodna znamenitost općine Žakanje je svakako rijeka Kupa, koja svojim tokom od Stankovaca do Bubnjaraca obgrljuje ovaj prostor. Kupa je čista rijeka, bogata ribom; tu se može naći som, šaran, štuka, klen, mrena, plotica i ostale vrste slatkovodnih riba. Na cijelom toku Kupe koji prolazi općinom Žakanje nalazi se dvanaest prekrasnih slapova. Na ponekom od tih prirodnih fenomena sačuvane su stare mlinice, a četiri su slapa nanovo uređena: Sračak, Pravutina, Mišinci i Bubnjarci. Ljeti Kupa pruľa užitak kupanja na uređenim kupalištima uz nju, posebno su uređena kupališta u Pravutini, Jurovu i Bubnjarcima.


Prostor općine Žakanje načičkan je brežuljcima obraslim šumama koje su i bogata lovišta. U nizinama prevladavaju hrastove šume i brezici, a u višim predjelima kestenove, grabove i bukove šume, s nešto bora, smreka i ariša.


Po brežuljcima žakanjske općine može se naći prekrasnih vidikovaca s kojih pogled puca na tok Kupe, te na okolno Žumberačko gorje. Tako su najbolji vidikovci Donji Bukovac 156m n/m, te Jugovac na 415m n/m. Najviši vrh općine Žakanje je Jelen vrh na 447m nadmorske visine.