Slažem se
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se". Želite li saznati više o kolačićima kliknite ovdje.

Osnovni podaci

Općina Žakanje smještena je u zapadnom dijelu R Hrvatske i dio je Karlovačke županije. Nastala je novim lokalnim ustrojem Republike Hrvatske 1993. godine. Njena ukupna površina iznosi 45km2, čime Općina Žakanje spada u red srednje velikih općina u Republici Hrvatskoj.

Svojim zapadnim dijelom, tokom rijeke Kupe, općina Žakanje granična je hrvatska općina s Republikom Slovenijom, na istoku graniči s Općinom Kamanje te na jugu s općinama Ribnik i Netretić. Glavni prometni pravac koji presjeca općinu pravac je Karlovac - Novo Mesto; na tom se pravcu nalaze i dvije najvažnije ceste: državna cesta od Karlovca preko Netretića i Žakanja do međunarodnog državnog prijelaza s Republikom Slovenijom, Jurovskog Boda, te županijska cesta od Karlovca preko Ozlja i Kamanja do istog cestovnog prijelaza. Na tom prometnom pravcu nalazi se i željeznička pruga sagrađena još 1910. godine od Karlovca do Ljubljane.


U samoj općini nalazi se 22 naselja u kojima ukupno živi 2159 stanovnika. Proteklih desetljeća stanovništvo ovog prostora uglavnom se smanjivalo, odlazeći trbuhom za kruhom diljem Europe te ostalih kontinenata tako da su brojna, stara naselja svedena tek na nekoliko staračkih domaćinstava. Međutim, uz glavne cestovne pravce razvila se se nova naselja u kojima se u posljednjih nekoliko godina uz mnogobrojne male gospodarske djelatnosti veže sve veći broj stanovnika.


Osnovni podaci

Općina Žakanje

Žakanje 58, 47276 Žakanje

OIB: 22280655264