PROJEKT "OŽIVLJAVANJE U ZAJEDNICI" u Žakanju

21.04.2017

Općina Žakanje se uključila u projekt „Oživljavanje u zajednici“ pod vodstvom gospođe dr. Maje Grba Bujević, ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu kroz koji se provodi edukacija laika o osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora.

Cilj projekta je edukacija građana laika o osnovnim mjerama o održavanja života uz upotrebu AVD uređaja, te ulozi i radu Hitne medicinske službe. Novostečenim znanjem u zajednici se postiže veća mogućnost intervencije unutar 3-5 minuta i povećava mogućnost preživljavanja osobe koja je doživjela srčani zastoj.

Ciljani korisnici su građani laici koji prolaze edukativnu radionicu i time stječu nova znanja i vještine.

Tako je u okviru navedenog projekta „Oživljavanje u zajednici“ 21. travnja 2017. godine u Osnovnoj školi Žakanje održana edukacija  o osnovnim mjerama o održavanja života uz upotrebu AVD uređaja, te ulozi i radu Hitne medicinske službe. Edukaciji je pristupilo 15 polaznika koji su nakon završenog teoretskog i praktičnog dijela radionice pristupili provjeri novostečenog znanja te dobili potvrdu o pohađanoj edukaciji.

U okviru istog projekta postavit će se u samom centru Žakanja automatski vanjski defibrilator. To će ujedno biti prvi uređaj postavljen u jednoj maloj ruralnoj sredini Karlovačke županije.

Svečano postavljanje AVD-a upriličit će se povodom proslave Dana Općine Žakanje koje će se održati 27. travnja 2017. godine